Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą na 2 godz. do zamrażalnika.
Ponadto:
1,5 kg jabłek
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
750 ml mleka
Ciasto z lodówki rozwałkowac i włożyc do formy (formę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, wielkośc blachy 28x23,5). Ciasto ponakłuwac widelcem i podpiec kilka minut w temp. 160 stopni. Spód delikatnie opruszyc bułką tartą (autorka bloka Moje wypieki informuje, że bułka wchłania wilgoc jabłek). Jabłka obrac, pokroic na cząstki i rozłożyc na cieście. Budynie ugotowac według przepisu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Wylac na jabłka jeszcze gorący. Na wierzch zetrzec pozostałe ciasto (zamrożone). Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni.
jedna z lepszych szarlotek!
OdpowiedzUsuńjak szarlotka to biorę w ciemno:D
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda ta szarlotka :-)
OdpowiedzUsuńPoproszę kilka kawałków tej szarlotki!:-)
OdpowiedzUsuń