piątek, 8 lutego 2013

Oponki serowe

Nawiazując do wczorajszego dnia... Przepis jest banalny. Oponki wyjdą na pewno każdemu. Najlepiej konsumowac w ten sam dzień, po usmażeniu, na drugi są już nieco twardawe. W każdym bądź razie - szczerze polecam.

Składniki:

1/2 kg białego sera
3 jajka
1/2 kg mąki pszennej
10 dag margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia

Ser zemleć i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość pół cm. i wykrawać od szklanki koła, a w środku od małego kieliszka wykrawać otwór. Rozgrzać olej w garnku i na gorący wrzucać oponki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładac na ręcznik papierowy, by wchłonął tłuszcz. Posypac cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. oponki i małe pączusie bez nadzienia, to jedyne pączki jakie lubię:)

    OdpowiedzUsuń