piątek, 22 lutego 2013

Babka piaskowa z pestkami słonecznika, dyni oraz suszonymi morelami

Pyszna, pulchniutka babka piaskowa, którą wypatrzyłam w jakiejś "Tinie". Rzadko kiedy zdaję się na przepisy z gazet, ponieważ często mijają się z prawdą, ale ten akurat wyszedł, dlatego posyłam go dalej :) Babka nie jest zbyt słodka, za to mocno naszpikowana zdrowymi nasionami. Polecam.


Składniki:

20 dag miękkiego masła
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 7 dag pestek dyni
ok. 7 dag pestek słonecznika
5 dag suszonych moreli

Jajka rozbic, oddzielic żółtka od białek. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dowawac po jednym żółtku. Do utartej masy dodac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta dodac słonecznik, dynię oraz drobno pokrojone morele. Dokładnie wymieszac. Białka nalezy ubic na sztywno i dokładnie wymieszac z ciastem.
Foremkę keksówkę wyłożyc papierem do pieczenia, napełnic ciastem. Piekarnik nagrzac do 180 stopni, piec ciasto ok. 45 minut. Gdy ciasto wystygnie można posypac cukrem pudrem lub posmarowac roztopioną białą czekoladą. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz