piątek, 4 stycznia 2013

Cynamonowiec z jabłkami

Pyszne, puszyste ciasto, idealne na tę porę roku. Tanie, łatwe w wykonaniu, nie może się nie udac. Można pokusic się o taki wypiek, chociażby dla samego aromatu w domu :)


Składniki:

 5 jajek
250 g cukru
1 cukier waniliowy
300 g mąki
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2-3 winne jabłka
bakalie ( u mnie rodzynki i skórka z pomarańczy kandyzowana)

Jajka zmiksowac z cukrami, następnie dodawac po trochu cały czas miksując: mąkę, olej, proszek do piecz., sodę, cynamon. Na koniec dorzucic jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie. Wszystko dokładnie wymieszac. Ciasto wylac do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam większej keksówki). Piec w temperaturze 175 stopni około 45 minut. Sprawdzałam patyczkiem, kiedy po wyjęciu z ciasta jest suchy można śmiało wyjmowac. Po wystudzeniu ciasto można posypac cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz