poniedziałek, 7 stycznia 2013

Ciasto z ananasem

Ciasto nie wygląda zjawiskowo, wręcz bym rzekła, że bardzo skromnie, ale z kleksem bitej śmietany smakuje fenomenalnie. Szybkie w wykonaniu, jeszcze szybciej znika :)

Składniki:

ananas, 1 puszka
mąka, niecała szkl.
jajka, 4 szt.
proszek do piecz., płaska łyżeczka
cukier puder, 2 x 1/3 szkl.
mleko, 4 łyżki
olej, 2 łyżki
masło roślinne, 4 łyżki

1. Z dwóch jaj żółtka oddzielic od białek, utrzec je z 1/3 szkl. cukru pudru na jednolitą masę. Dodac olej, mleko, mąkę, proszek do piecz. i dokładnie wymieszac. Białko ubic na sztywną pianę, dodac do ciasta i delikatnie wymieszac. Tortownicę wysmarowac tłuszczem (może byc masło roślinne), wlac ciasto. Ananasy osączyc na papierowym ręczniku, ułożyc na cieście. Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika (temp. 150 stopni) i piec ok. 25 - 30 minut.
2. Przygotowac polewę: masło rozpuścic w rondelku, przestudzic, dodac 1/3 szkl. cukru pudru, wbic jajka i miksowac. Polewa zacznie robic się delikatnie gęsta. Upieczone ciasto polac polewą i ponownie zapiec ok. 15 minut.
3. W ciasto polewa wsiąknie i się zrumieni, na ananasach utworzy się cienka warsta słodkiej masy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz