niedziela, 2 grudnia 2012

Śląskie niebo

Dzisiaj funduję sobie i rodzinie danie rodem ze Śląska. Przepis znalazłam w gazetce wysyłkowej Winiary. Sos w potrawie jest intrygujący. Lekko słonawy, kwaśny  i słodki zarazem. Tym razem mięso podaję z kluchami kładzionymi. Warto wypróbowac.

Składniki:

500 g schabu
200 g suszonych śliwek
2 kostki rosołowe drobiowe
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
cukier

Kostki rozpuścic w 1 litrze wody, zagotowac. Do garnka z wywarem włożyc mięso, gotowac ok godziny. Śliwki namoczyc, dodac pod koniec gotowania. Z masła i mąki zrobic jasną zasmażkę, rozprowadzic rosołem z mięsa. Połączyc z wywarem i śliwkami. Doprawic sokiem z cytryny i cukrem. Mięso podawac pokrojone w plastry.

KLUSKI KŁADZIONE:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki stopionego masła
1 szklanka wody
Z mąki, jajek, masła i wody przygotowac ciasto. Zagotowac osoloną wodę. Łyżką formowac kluski. Wrzucac na wrzątek, gotowac ok. 5 minut do wypłynięcia.


3 komentarze:

  1. Mi się bardzo podoba, a kuchnię śląską bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i do tego kluski śląskie pycha :-)

    OdpowiedzUsuń