Składniki:
500 g schabu
200 g suszonych śliwek
2 kostki rosołowe drobiowe
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
cukier
Kostki rozpuścic w 1 litrze wody, zagotowac. Do garnka z wywarem włożyc mięso, gotowac ok godziny. Śliwki namoczyc, dodac pod koniec gotowania. Z masła i mąki zrobic jasną zasmażkę, rozprowadzic rosołem z mięsa. Połączyc z wywarem i śliwkami. Doprawic sokiem z cytryny i cukrem. Mięso podawac pokrojone w plastry.
KLUSKI KŁADZIONE:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki stopionego masła
1 szklanka wody
Z mąki, jajek, masła i wody przygotowac ciasto. Zagotowac osoloną wodę. Łyżką formowac kluski. Wrzucac na wrzątek, gotowac ok. 5 minut do wypłynięcia.
Mi się bardzo podoba, a kuchnię śląską bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i do tego kluski śląskie pycha :-)
OdpowiedzUsuńmm;) wyglądają wspaniale
OdpowiedzUsuń