sobota, 1 grudnia 2012

Rolada gruszkowa

Przepis pochodzi z jakiejś gazety, ale już tak dawno go wycięłam, że kompletnie nie pamiętam z jakiej.

Składniki:

3 jajka
18 dag cukru
3 cukry waniliowe
5 dag mąki pszennej
2,5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecz.
1,5 dag kakao
2 gruszki
200 ml soku jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
40 ml śmietanki kremówki
3 dag czekolady
sól

Oddzielic żółtka od białek. Białka wymieszac z 3 łyżkami wody i ubic. Pod koniec ubijania dodac połowę cukru, szczyptę soli oraz 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połączyc z żółtkami. Mąkę pszenną wymieszac z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do piecz. i kakao. Porcjami wsypywac do masy jajecznej i delikatnie wymieszac.
Ciasto rozsmarowac na wyłożonej pergaminem blasze. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piec 10-15 minut. Biszkopt przełożyc na ściereczkę, usunąc pergamin, a ciasto zwinąc ze ściereczką. Odłożyc do wystudzenia.
Gruszki obrac, pokroic w kostkę. Zagotowac sok jabłkowy z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Włożyc gruszki i gotowac kilka minut. Żelatynę namoczyc, a kiedy spęcznieje, dodac do gruszek. Śmietankę ubic z resztą cukru waniiowego, połączyc z ostudzoną masą gruszkową. Biszkopt rozwinąc, posmarowac kremem (jeśli będzie za rzadki, można go chwilę chłodzic w lodówce), ciasto ponownie zwinąc. Na wierzchu posypac startą czekoladą. Roladę należy na 3 godziny wstawic do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz