Składniki:
Ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
15 dag margaryny
1 jajko
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ciasto: Z podanych składników zagniesc ciasto i odstawic na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na dwie nierówne częsci. Większym kawałkiem wyłożyc dno i boki blachy i ponakłuwac widelcem.
Nadzienie: Jabłka umyc, obrac, pokroic na ósemki, oczyścic z gniazd nasiennych. Wymieszac w misce z cukrem i cynamonem.
Jabłka wyłożyc na ciasto. Resztę ciasta rozwałkowac, przykryc nim jabłka i zlepic brzegi. Wierzch ciasta ponakłuwac widelcem. Szarlotkę wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piec ok. 40 minut (do zrumienienia). Przestudzone ciasto posypac cukrem pudrem.
Mmmm....wyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka zawsze jest pyszna, każda:-) A Twoja wspaniale się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńależ duże kawały jabłuszek, lubię takie szarlotki;)
OdpowiedzUsuńmniami
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń