niedziela, 11 listopada 2012

Szarlotka na półkruchym cieście

Bardzo prosta w wykonaniu szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie najlepsza na drugi, a może nawet i trzeci dzień. Jeśli dotrwa...



Składniki:

Ciasto:

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
15 dag margaryny
1 jajko
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Nadzienie:

1,5 kg jabłek
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Ciasto: Z podanych składników zagniesc ciasto i odstawic na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Ciasto podzielic na dwie nierówne częsci. Większym kawałkiem wyłożyc dno i boki blachy i ponakłuwac widelcem.

Nadzienie: Jabłka umyc, obrac, pokroic na ósemki, oczyścic z gniazd nasiennych. Wymieszac w misce z cukrem i cynamonem.
Jabłka wyłożyc na ciasto. Resztę ciasta rozwałkowac, przykryc nim jabłka i zlepic brzegi. Wierzch ciasta ponakłuwac widelcem. Szarlotkę wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piec ok. 40 minut (do zrumienienia). Przestudzone ciasto posypac cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Mmmm....wyglada smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka zawsze jest pyszna, każda:-) A Twoja wspaniale się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ duże kawały jabłuszek, lubię takie szarlotki;)
    mniami

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń