Absolutnie fantastyczna potrawa, którą z całego serca polecam. Nie dośc, że w kolejny interesujący sposób można wykorzystac mięso z rosołu, to jeszcze świetnie smakuje. Pycha!
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
2/3 kostki masła
2 łyżki wody
Farsz:
10 dag fety
5 dag twarogu
2 ugotowane udka z kurczaka
1/2 pora
1 czerwona papryka
4 pieczarki
2 łyżki posiekanej natki
1 jajko
pieprz
sól
Składniki ciasta szybko zagnieśc, schładzac 30 minut. W tym czasie warzywa i pieczarki obrac, drobno pokroic, podsmazyc na oliwie. Dorzucic mięso z kurczaka obrane z kości i również pokrojone. Przestudzic, połączyc z fetą (pokrojoną w kosteczkę) i twarogiem oraz jajkiem. Wymieszac farsz.
Ciasto cienko rozwałkowac. Z placka wykrawac szklanką krążki, na każdy nałożyc farsz, złożyc na pół i mocno zlepic brzegi. Pierogi ułożyc na blasze, wierzch posmarowac roztrzepanym jajkiem, mozna posypac sezamem. Piec w temp. 180 stopni około 25 minut.
amazing idea! HAVE to try them immediatly!!!
OdpowiedzUsuńmy favourites are those ones with muchrooms and sauerkraut and with strawberries!!!!
Wyglądają nieziemsko smacznie;) no i można zagospodarować mięsko z rosołu, lubię takie pomysły ;)
OdpowiedzUsuńA ja chciałam zaprosić Cię do wspólnego gotowania.
Bohaterem glównym jest kiwi, z okazji mojej akcji „Kiwi Cię Zadziwi” na durszlaku.
Tematem przewodnim jest przygotowanie deseru (nie ciasta!) z udziałem tego owocu. Przepis powinien się pojawić na blogu w dniach: 18-20.09.2012, więc jest sporo czasu ;) . Jeżeli wyrazisz chęć proszę o odpowiedź u siebie;).
Pozdrawiam Serdecznie;)
Hej MartynCia! Spróbuję coś pysznego wykombinowac :)
OdpowiedzUsuńPierożki wyglądają apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń