Składniki:
mięso mielone, 1/2 kg
pieczarki, 30 dag
pomidory, 2 szt.
bułka tarta, 3 łyżki
jajko, 1 szt.
zupa cebulowa, 1 torebka
cebula, 1 szt.
śmietanka, ok. 4 łyżki
sól, chilli, natka,
olej, 3 łyżki
1. Mięso wymieszac z jajkiem, bułką tartą oraz solą i chilli (doprawiamy według uznania). Formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc na nim klopsiki, dorzucic oczyszczone pieczarki oraz cebulę, podsmażac jakies 5 min. Następnie dolac 600 ml wody, zagotowac. Po krótkim gotowaniu dodac zupę cebulową, tak rozmieszac by nie było grudek. Po chwili wrzucic pokrojone pomidory (ja pokroiłam na cząstki). Wszystkie składniki chwilę gotowac. Na koniec wlac śmietankę, przyprawic solą i chilli.
2. Gdyby sos wyszedł za rzadki, można zagęścic mąką ziemniaczaną.
bardzo apetycznie i lekko się prezentuje!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taki obiadek.
no ba, klopsiki muszą smakować :)
OdpowiedzUsuń