poniedziałek, 23 lipca 2012

Leczo

Leczo było pierwszą potrawą, jaką podałam na stół na przyjęciu urodzinowym mojej córki. Danie było przeznaczone dla gości dorosłych. Wiem, że dzieci nie przepadają za tego typu jedzeniem, dlatego one miały swoje menu.


Składniki:

2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 papryki zielone
2-3 cukinie
30-40 dag kiełbasy
2 cebule
5 pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
olej

Kiełbasę pokroic w półplasterki, cebulę w większą kostkę. Podsmażyc na niewielkiej ilości oleju. Do podsmazonej kiełbasy i cebuli dodac pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmazyc. Pomidory sparzyc, ściągnąc skórę, pokroic w kostkę, dorzucic do papryki, dusic na wolnym ogniu, aż papryka nieco zmięknie. Następnie dodac łyżkę koncentratu pomidorowego oraz cukinię pokrojoną w kostkę, dusic jakieś 15 minut. Cukinia ma byc miękka, ale skórka musi byc chrupka. Doprawic według własnych upodobań. Do tak przygotowanego lecza często również dorzucam przesmażone pieczarki.

2 komentarze:

  1. widzę leczo i od razu myślę o wakacjach, słońcu, plaży i upałach. Ależ bym chciała...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się. Dla mnie leczo to typowo letnie danie. Sezon w pełni, więc trzeba korzystac z dobrodziejstw i kolorów lata :)

    OdpowiedzUsuń