czwartek, 15 września 2016

Zupa pomidorowa z ziemniakami


Składniki:

pomidory (osiedlowy targ) - 1,50zł
ziemniaki (osiedlowy targ) - 0,50zł
2 łyżki śmietany - 0,70zł
2 ząbki czosnku - 0,40zł
marchewka - 0,25zł
korzeń pietruszki - 0,60zł
cebula - 0,30zł
natka pietruszki (z ogródka) - 0zł
1 łyżka masła - 0,70zł
sól - 0,10zł
pieprz - 0,15zł

RAZEM: 5,20zł

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować do miękkości wraz z startą na grubych oczkach marchewką i pietruszką. Pomidorom naciąć skórkę, zalać wrzątkiem, wyjąć i obrać odchodzącą skórkę. Pokroić w kostkę, usmażyć na maśle wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą. Pomidory dodać do wywaru i chwilę pogotować. Zupę zabielić śmietaną. Doprawić. Posypać natką.


6 komentarzy:

  1. pomidorówkę mogę jeść na różne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomidorowa to moja ulubiona zupa i to się od dzieciństwa nie zmieniło. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też często dodaję ziemniaki do pomidorowej, jakoś tak moje dziecko nie przepada za makaronem a ziemniaki zje z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ziemniakami,dziwnie,ale zupa pycha.

    OdpowiedzUsuń