środa, 21 września 2016

Kasza jęczmienna z mięsem w sosie


Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej (Tesco) - 5,34zł
kasza jęczmienna - 1,90zł
papryka czerwona - 1,20zł
pomidor - 0,50zł
cebula - 0,30zł
cukinie (z ogródka) - 0zł
1 łyżka mąki ziemniaczanej - 0,20zł
2 łyżki oleju - 0,40zł
sól - 0,10zł
pieprz - 0,15zł

RAZEM: 10,09zł

Mięso pokroić na kawałki, rozbić tłuczkiem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć. Następnie dodać pokrojony pomidor i paprykę. Kiedy nieco zmiękną podlać wodą i dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie. Pod koniec duszenia dodać cukinię. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną (rozrobić ją z niewielka ilością zimnej wody, wlać do mięsa, zamieszać, doprawić, zagotować. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Potrawę posypać posiekaną natką.


3 komentarze: