sobota, 3 września 2016

Ciasto grysikowe

Wszak w weekendy trzeba sobie dogadzać :)


Składniki:

3 opakowania herbatników
1 i 1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
12 łyżek kaszy manny
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
100g gorzkiej czekolady
100g śmietany kremówki

Z całości mleka odlać szklankę, dodać cukier i proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Do reszty mleka dodać kakao, zagotować. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać kaszę mannę, mieszać energicznie, by nie powstały grudy. Gotować aż masa zacznie zgęstnieć. Dolać szklankę mleka z budyniem. Zagotować, dalej mieszając.
Blachę wyłożyć warstwą herbatników, wylać na nie 1/3 gorącej masy, przykryć następną warstwą herbatników. Czynność powtarzać do trzech warstw masy. Herbatniki, które zostały ułożone na wierzchu polać czekoladą - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając śmietanę.


9 komentarzy:

  1. ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w weekendy trzeba sobie dogadzać najlepiej jakimś pysznym ciasteczkiem, Twoje wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie dogadzanie to ja się piszę :D Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Czekoladę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto! Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My mówimy na te ciasto kaszak:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wyglada i z chęcią bym się poczęstowała 😄

    OdpowiedzUsuń