czwartek, 1 września 2016

Botwinka z ogórkiem kiszonym


Składniki:

botwinka (z ogródka) – 0zł
natka pietruszki (z ogródka) – 0zł
garść fasolki szparagowej (z ogródka) – 0zł
ziemniaki (Biedronka) – 0,52zł
2 łyżki śmietany (Biedronka) – 1zł
2 ogórki kiszone (produkcja własna) – 0zł
marchewka (z ogródka) – 0zł
korzeń pietruszki (Biedronka) – 0,55zł
sól – 0,10zł
pieprz – 0,15zł

RAZEM: 2,32zł

Ziemniaki obrać i pokroić razem z marchewką. Korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Fasolkę oczyścić, poodcinać końce, pokroić na mniejsze kawałki. Małe buraczki pokroić w plasterki. Warzywa zalać wodą, ugotować do miękkości. Następnie dorzucić posiekane listki buraków, chwilkę pogotować. Na koniec dodać ogórka pokrojonego w plasterki. Gotować 10 minut. Zabielić śmietaną, wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.


3 komentarze: