środa, 24 sierpnia 2016

Ziemniaki, kotlety mielone i kapusta duszona z koprem


Składniki:

500g mięsa mielonego (Biedronka) – 4,89zł
2 bułki (Biedronka) – 0,56zł
2 jajka (Biedronka) – 0,64zł
cebula (Biedronka) – 0,47zł
mała kapusta (z ogródka) – 0zł
koper (z ogródka) – 0zł
ziemniaki (Biedronka) – 0,99zł
olej – 1zł
bułka tarta – 0,60zł
śmietana – 0,50zł
sól – 0,10zł
pieprz – 0,15zł

RAZEM: 9,90zł

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkami i namoczonymi w ciepłej wodzie i odciśniętymi bułkami. Dobrze doprawić do smaku. Masę mięsną obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju. Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, dorzucić posiekany koper, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Na koniec doprawić i dodać śmietanę.

Uwagi: Jeśli masa mięsna wyjdzie zbyt rzadka, należy dosypać i wmieszać bułkę tartą. 


7 komentarzy: