piątek, 19 sierpnia 2016

Botwinka


Składniki:

młode buraczki z listkami (z ogródka) – 0zł
burak – 0,20zł
ziemniaki – 0,50zł
marchewka – 0,30zł
korzeń pietruszki – 0,60zł
kawałek selera – 0,70zł
ząbek czosnku – 0,10zł
cebula – 0,40zł
2 łyżki śmietany (Biedronka) – 1zł
koperek (z ogródka) – 0zł
sól – 0,10zł
pieprz – 0,15zł

RAZEM: 4,05zł

Ziemniaki obrać, pozostałe warzywa (oprócz buraków) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek posiekać, cebulę w całości zalać wodą i ugotować do miękkości. Buraczki pokroić w talarki, liście posiekać, dodać do wywaru. Śmietanę rozmieszać z gorącym wywarem, wlać do zupy, doprawić do smaku. Wrzucić koperek. 


W końcu weekend! Tym razem wybywamy w świętokrzyskie. 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam botwinkę,
    dobrze mieć buraczki z własnego ogródka, zresztą dobrze mieć każde warzywo :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz szczescie, że wiele produktow masz z ogrodka. Ja nawet balkonu nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotki <3 Uwielbiam botwinkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zupa jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas na mówiło się na taką zupę barszcz ukraiński :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń