środa, 13 stycznia 2016

Obiad za dychę - Zupa fasolowa

Jedna z moich ulubionych zup. Klasyczna, smaczna, pożywna i niedroga.


Składniki i ceny:

1 i 1/2 szklanki fasoli typu Jaś (osiedlowy targ) - 2,80zł
3 ziemniaki (osiedlowy targ) - 0,30zł
marchewka (osiedlowy targ)- 0,25zł
pietruszka (osiedlowy targ) - 0,30zł
kawałek selera (osiedlowy targ) - 0,35zł
cebula (osiedlowy targ) - 0,20zł
2 łyżki mąki pszennej (Biedronka) - 0,30zł
kiełbasa (osiedlowy sklep) - 2,95zł
3 łyżki smalcu (osiedlowy sklep) - 1,05zł
2 ząbki czosnku (osiedlowy targ) - 0,25zł
sól - 0,20zł

RAZEM: 8,95zł

Fasolę moczę kilka godzin, by napęczniała. Następnie razem z pokrojonymi w kostkę warzywami gotuję do miękkości. Na łyżce smalcu rumienię posiekaną cebulę, dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę, rumienię. Na koniec dorzucam posiekany czosnek. Chwilkę smażę i wszystko dodaję do zupy. Na dwóch pozostałych łyżkach smalcu rumienię mąkę. Następnie do mąki dodaję wywar spod zupy. Energicznie mieszam, by pozbyć się grudek. Zasmażkę dodaję do zupy. Całość doprawiam do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz