A to jedna z moich ulubionych zup. Kwaśne zupy w zimie szczególnie mi pasują.
Składniki i ceny:
kapusta kiszona (Biedronka) - 1,99zł
marchewka (osiedlowy targ) - 0,40zł
2 małe korzenie pietruszki (osiedlowy targ) - 0,60zł
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (Biedronka) - 0,69zł
ziemniaki (osiedlowy targ) - 0,60zł
kawałek pora (osiedlowy targ) - 0,60zł
kiełbasa (osiedlowy sklep) - 3zł
kawałek selera (osiedlowy targ) - 0,70zł
1 łyżka smalcu - 0,35zł
1 cebula (osiedlowy targ) - 0,30zł
1 łyżka mąki pszennej - 0,15zł
RAZEM - 9,38zł
Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) kroję w kostkę (ziemniaki w większą), zalewam 3 litrami zimnej wody i gotuję do miękkości. W rondelku smażę kiełbasę pokrojoną w kostkę, wraz z posiekaną cebulą. Nie dodaję tłuszcze, gdyż z kiełbasy sam się wytapia. Kiedy warzywa zmiękną, wrzucam kapustę wraz z płynem. Gotuję do miękkości i dodaję kiełbasę. W tym samym rondelku rozgrzewam smalec, dodaję mąkę i smażę na rumiano, mieszając. Wlewam chochlę płynu spod zupy i bardzo energicznie mieszam, by pozbyć się grudek. Do kapuśniaku dodaję połowę słoiczka koncentratu oraz zawartość rondelka. Chwilkę gotuję. Smacznego.
oduczyłam się dodawać do zup jakikolwiek nadmiarowy tłuszcz, a po drugie kapusta, którą użyłaś jest kwaszona a nie kiszona (jest między nimi różnica). Dawno nie jadłam kapuśniaku, muszę zrobić któregoś dnia :)
OdpowiedzUsuń