wtorek, 28 lipca 2015

Ananasek

Przepis na ciasto "wzięłam" od siostry Anastazji. Ostatnio dostałam bardzo dużo jej książek i pora coś wypróbować. Wypiek udany, więc polecam.


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowo-ananasowa:
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy

Piana:
1/2 szkl. białek
1/2 szkl. cukru
15 dag wiórek kokosowych

Biszkopt: białka ubić na sztywno, ubijając dodawać cukier i żółtka. Następnie po łyżce dodawać mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na blachę i piec w temp. 160 stopni ok. 30-40 min.

Masa budyniowo-ananasowa: z puszki ananasów odlać sok. Wlać go do garnka, dolać niecałą szklankę wody i ugotować na nim budyń. Owoce ananasa pokroić w kostkę, połączyć z budyniem i przestudzić.

Piana: białka ubić z cukrem, dodać kokos i lekko wymieszać.

Przełożenie placka: biszkopt - masa budyniowa - piana. Całość zapiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.

2 komentarze:

  1. A w czym ten budyń rozmieszać wcześniej przed wlaniem do gotujacego sie soku z ananasa?

    OdpowiedzUsuń