Składniki:
25 dag mięsa mielonego
1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
1 jajko
1/2 kapusty pekińskiej
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
pieprz, sól, olej
1/2 pęczka natki pietruszki
40 dag pieczarek
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany
4 łyżki mąki
3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Kaszę jęczmienną gotować w 250 ml osolonego wrzątku, aż wyparuje cały płyn. Ostudzić. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć, po czym poszatkować. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Mięso przełożyć do miski. Dodać kaszę, jajko, bułkę tartą, kapustę oraz natkę. Całość doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Sos: Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, a następnie zrumienić na maśle. Wlać 2 i 1/2 szkl. wody i dodać przyprawę uniwersalną. Całość gotować przez chwilę. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną sosu tak, aby nie było grudek, po czym dołożyć do pieczarek. Następnie dodać kotleciki i całość dusić pod przykryciem przez 15 minut.
kotlety z warzyw czy kasz ostatnio u mnie królują :)
OdpowiedzUsuńWyglądają b. kusząco:)
OdpowiedzUsuńOdlotowe kotlety, zapisuję uwielbiam takie świetne pomysły na niestandardowe wykorzystanie różnych składników (czytaj kasze, ziemniaki, warzywa w ciastach itp.)
OdpowiedzUsuńNo właśnie ostatnio pomyślałam sobie, że muszę zrobić kotlety z jaglana, a tu podobne zastosowanie, tylko że z jeczmienną. Wyobrażam sobie, że są pyszne...
OdpowiedzUsuń