niedziela, 13 lipca 2014

Sernik z musem truskawkowym

Przepis znaleziony na Mojewypieki. Ciasto pyszne i godne polecenia! Na gorące dni najlepszy! Niewiele z nim zachodu, pięknie wygląda, świetnie smakuje. Same superlatywy! Polecam!


Składniki:

Spód:
120 g ciastek maślanych
30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego

Ciastka i masło zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
 
Składniki na masę serową:

250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
250 g jogurtu greckiego
60 g cukru pudru
8 g cukru wanilinowego
10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki)
40 ml wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
W misie miksera umieścić twaróg i jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Mus truskawkowy:
 
150 g jogurtu greckiego
400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek cukru pudru (płaskich)
16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki)
60 ml wody
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki odszypułkować, zmiksować blenderem na puree. Dodać sok z cytryny, cukier puder i zmiksować.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
W misie miksera umieścić jogurt grecki i ubić. Dodać puree z truskawek i przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami puree truskawkowego). Ubijać do połączenia. Warstwę truskawkową wylać na stężałą masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
 

 

4 komentarze: