Pyszna warstwowa sałatka. Pięknie się prezentuje, smaki dobrze komponują. Polecam!
Składniki:
6 jajek
3 kostki serka topionego (dowolny smak)
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
30 dag szynki
4 średnie marchewki
500 ml majonezu
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
Serki zamrażamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Marchewki gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy.
Białka jajek, marchewki, ogórki, cebulą i wędlinę kroimy w małą kostkę. Żółtka ścieramy na tarce o małych oczkach.
Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku.
Sałatkę układamy warstwami: marchewka, białka, 1/3 sosu, wędlina, serek topiony, cebula, ogórki, 1/3 sosu, marchewka, 1/3 sosu, żółtka. Wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzoną.
Ale apetycznie wygląda! Rewelacja!
OdpowiedzUsuń